lutra_brezgeopedia_resize swiss_resize tamtam herpetolosko-drustvo_resize

home
STOPJEŽ na radiu Celje
Četrtek, 07. Avgust 2014

StopJež na radiu CeljeO ne, nikar prehitro ne sklepajte, da je naš – in Lilin – ježek ponovno našel podporo, ki bi ga vsaj nekoliko zavarovala potem, ko se je natančno pred dvema letoma iztekel projekt STOPJEŽ, ki ga je tedaj podpirala švicarska vlada. Očitno ga ni junaka v širni Sloveniji, ki bi sprevidel korist, ki bi jo od nadaljevanja projekta imele živali pa tudi podpornik projekta. Pri tem mislimo predvsem na zavarovalnice ter trgovce z avtomobili, ki vsak dan polnijo strani vseh mogočih medijev s precej nedomiselnimi oglasi in mečejo milijone skozi okno – no, mečejo jih pravzaprav medijem, namesto da bi nepridobitni organizaciji pomagali k njenim naravovarstvenim ciljem in si naredili všečno promocijo.

»Kaj pa iščejo živali na cesti?! Drugje naj hodijo, tam, kjer ni ljudi in avtomobilov«, mi je zabrusil v telefon predstavnik Zavarovalnice Maribor, ko sem razlagala vsebino projekta in ga prepričevala, da imamo skupne cilje: čim manj nesreč na cestah, tudi z živalmi. Tako je to.

Pred kratkim pa me je presenetil telefonski klic iz Radia Celje. Vabilo v oddajo Male živali, velike ljubezni je zakrivila nalepka STOPJEŽ na avtomobilu, parkiranem poleg vozila novinarja, ki se je že nekaj časa ubadal z mislijo na številne povožene živali na cesti – in kako vendar preprečiti to morijo. To je to, je pomislil ob pogledu na Lilinega Stopježa in geslo Na cesti nisi sam, na cesti smo tudi živali. Kaj sva se pogovarjala v oddaji, lahko poslušate na povezavi na oddajo, če pa vas mika nalepka na avtomobilu, se oglasite. Ni jih še zmanjkalo, tudi zloženke še imamo. Še lahko vsaj kanček prispevate k opozarjanju voznikov, da se na cesti lahko znajdejo tudi živali. Namesto bogatih zavarovalnic, trgovcev z avtomobili in njihovo opremo in še koga ...

Marjana Hönigsfeld Adamič

 
Zaključno srečanje Švicarskega prispevka
Ponedeljek, 31. Marec 2014

20140328 zakljucno-srecanje-svicarskega-prispevkaOb zaključku švicarskega prispevka v Sloveniji je bilo 28.3.2014 v hotelu Antiq Palace v Ljubljani organizirano srečanje vseh projektov, sofinanciranih iz Švicarskega prispevka, s predstavniki švicarske razvojne agencije, švicarske ambasade, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter usmerjevalnega odbora. Namen srečanja je bila predstavitev dosežkov projektov. Dogodka smo se udeležili tudi sodelavci inštituta Lutra, ki smo predstavljali projekt STOPJEŽ - Promet in živali. Projekt je že nekaj časa zaključen, vendar iščemo možnosti nadaljevanja. Ne glede na to pa je še vedno aktivna spletna stran z registrom povoza, kamor lahko vpisujete opažene povoze živali.

 
Jopiči za prostovoljce v Borecih
Četrtek, 27. Marec 2014

20140326-boreciČeprav smo s projektom zaključili že leta 2012, se še vedno trudimo pomagati in ozaveščati na področju problematike živali in prometa. Žal se v letošnjem letu nismo uspeli aktivno udeležiti akcij prenašanja dvoživk, smo pa zato pomagali materialno. Tako kot smo prejšnja leta opremili prostovoljce na Večni poti v Ljubljani, v Ratečah, Hrašah, v Mariboru in na Radenskem polju, smo letos z zloženkami, nalepkami in jopiči založili prostovoljce, ki prenašajo dvoživke v Borecih v Prlekiji

 
Pomlad je čas prenašanja dvoživk
Sreda, 20. Marec 2013

stopjež-radensko polje2013-2Otoplitve v zadnjih dveh tednih so na plano privabile dvoživke, ki so že pričele s selitvijo na mrestišča. Tako so se po celi Sloveniji pričele tudi akcije postavljanja zaščitnih ograj in prenašanje dvoživk, s katerimi zmanjšujejo število povoženih dvoživk. Ker je akcij iz leta v leto več, je tudi potreba po prostovoljcih vse večja. Če se želite pridružiti kateri od akcij, vam bo v pomoč spletna stran Pomagajmo žabicam, kjer so na enem mestu zbrane akcije iz cele Slovenije. Izpostavimo le nekaj najbolj znanih: Večna pot v Ljubljani, Cesta Za tremi ribniki v Mariboru, Ledavsko jezero na Goričkem, Hraše pri Smledniku, Radensko polje.

Sami smo letos priskočili na pomoč predvsem z donacijo odsevnih jopičev Stopjež, udeležili smo se tudi postavljanja ograje na Radenskem polju, ki je potekalo 16. in 17.3.2013. Akcijo to leto vodi Društvo pest fižola - društvo za biološko izobraževanje. Več informacij o samem prenašanju dobite tukaj. Za konec še nekaj utrinkov s postavljanja ograje.

 
STOPJEŽ v OŠ Dravlje
Nedelja, 04. November 2012

OS DravljeNa delovno soboto, 29.9.2012, so v OŠ Dravlje v Ljubljani pripravili 10. sončkov dan s temo Varni v prometu. Med drugimi so učenci opozarjali tudi na živali na cesti, pri čemer so predstavili obiskovalcem projekt STOPJEŽ. Več slik je na ogled v galeriji.

 
« ZačetekPrejšnja123456NaslednjaKonec »

Stran 1 od 6