lutra_brezgeopedia_resize swiss_resize tamtam herpetolosko-drustvo_resize

home
Sponzorjem v premislek in povabilo

Bilo je pred letom dni, ko smo na razpis projektov za nevladne organizacije s podporo švicarske vlade oddali projekt z naslovom STOPJEŽ (in daljšim naslovom Promet in živali). Ocenjevalna komisija je med štiri izbrane projekte s področja varstva okolja in narave uvrstila tudi STOPJEŽ-a. Zdaj imamo leto in pol časa, da ga uresničimo - skupaj z vami ali brez vas, o tem se boste odločili sami.

Na kratko o projektu

Na različne načine bomo poskušali spomniti naše voznike, od začetnikov do poklicnih šoferjev, da na cesti niso sami, da so na cesti tudi živali. Ne zato, ker bi se želele sprehajati po cesti, ne zato, da bi povzročile prometni kaos in zmedle šoferje. Tam pač najdejo hrano ali pa cesta prečka njihovo ustaljeno stečino. Načrtovalci prometnic namreč potrebe živali največkrat preslabo upoštevajo. Pokazali bomo, da živalske žrtve niso samo tiste, ki pri trčenju skupaj z vetrobranskim steklom pristanejo v šoferjevem naročju, poškodujejo avto in voznika ter končajo v kafileriji, voznik pa v bolnišnici in kasneje, če ima srečo, na zavarovalnici.

Med prometnimi žrtvami so tudi manjša bitja, žabe in krastače, ježi in veverice, vidre, kune in jazbeci pa tudi ptiči… Pri trčenju jo vozilo in voznik največkrat odneseta brez poškodb, pogosto voznik sploh ne zazna trka, življenja živali pa nemo ugašajo in ne najdejo niti poti v suhoparno statistiko. Iz tridimenzionalnega živega bitja z dušo se spremenijo v brezoseben dvodimenzionalen plakat, ki ga avtomobilske gume v nekaj dneh zbrišejo z asfalta.

Kaj načrtujemo?

Z izvirnimi sporočili in promocijskimi izdelki bomo potrkali na šofersko vest in opozorili na živali na cesti. Z logotipom STOPJEŽ bomo opremili varnostne telovnike in varnostne trakove, pripravili zloženko, plakat in prepoznavne nalepke za vse nove šoferje v avtošolah; s kratkim, jedrnatim sporočilom bomo naslovili radijske poslušalce prometnih informacij. Ker je prometna varnost živali povezana tudi z varnostjo otrok in njihovim prihodnjim vedenjem v prometu, pripravljamo pobarvanko in primerne prispevke za vse starostne skupine za revije Ciciban, Cicido, PIL, Moj planet…

Projekt obsega tudi akcije na terenu in zbiranje podatkov o nesrečah z živalmi. Zato urejamo posebno spletno stran z obrazcem za poročanje. Lovcem kot najbolj zanesljivim zaveznikom na terenu bomo namenili posebno pozornost - tudi v reviji Lovec. Eden od rezultatov projekta bo tudi priročnik za načrtovalce prometne infrastrukture. Trdno računamo vsaj na moralno podporo Ministrstva za promet in organov v njegovi sestavi.

Kako lahko podprete projekt in prispevate k njegovemu širjenju?

Vrstna pestrost (s tujko vrstna biodiverziteta) je v Sloveniji zelo bogata, zato smo tudi v projektu STOPJEŽ sklenili pokazati nanjo. Ježek je sicer postal simbol živali, ki jih ogroža promet, toda pod kolesi umirajo tudi druge vrste. Zato naša znana ilustratorka in nagrajenka Prešernovega sklada Lila Prap, ki je oblikovala logotip projekta, že nadaljuje s serijo živali: ježu na enak način sledi zajec, nato vidra pa jazbec, sova kot predstavnica ptičev in še mnoge druge. Koliko živali bomo še lahko predstavili na simbolnem »prehodu za pešce« in s tem opozorili, da jih promet ogroža, je odvisno od vas, sponzorjev. Projektna sredstva namreč ne zadoščajo niti za predstavitev vseh ogroženih živali, kaj šele za njihovo uporabo v različnih aplikacijah. Mi pa ne želimo prenehati opozarjati na živalske žrtve v prometu, ko se bo projekt iztekel - prav nasprotno, projekt je šele začetek naših prizadevanj, ki bi jih radi z vašo pomočjo nadaljevali in nadgradili.

Predlagamo, da izberete in »posvojite« določeno vrsto iz galerije STOPŽIVALI ali si izberete novo vrsto, ki jo bo umetnica upodobila kot STOPŽIVAL na prehodu. Na voljo so Vam tudi ostali izdelki za ozaveščanje v prometu, na katere lahko natisnemo izbrano žival in Vaš logo. Za ceno nas, prosim, kontaktirajte. Izdelke lahko uporabite za svoje sodelavce ali za domiselna poslovna (tudi novoletna) darila, ki bodo potrkala na prometno vest uporabnika. Pohitite, nekatere živali so že oddane!

Lahko pa se nam z donacijo preprosto pridružite: natisnili bomo lahko več zloženk, več plakatov, dodali nove izdelke za varnost v prometu, dosegli več voznikov in predvsem bodočih voznikov - in koreniteje zmanjšali število živalskih žrtev. Vse to z vašo pomočjo. Verjemite, da se splača.

Kaj lahko s sodelovanjem pridobite?

Predvsem dobro, pametno in dostojno promocijo, ki se ne more primerjati z običajnimi oglasi v medijih. Na projektnih spletnih straneh bo namreč objavljeno, katero podjetje je posvojilo katero žival. Poleg tega se boste izkazali za družbeno odgovorno organizacijo, ker bo vaš denar, namenjen promociji, naložen v družbeno koristno dejavnost: v večjo varnost na cesti - za ljudi in živali. Vsako življenje je dragoceno, človeško in tudi živalsko.

O vas bodo bralci brali v časopisih, mladina v mladinskih revijah, vsi skupaj na naših spletnih straneh; poslušalci bodo sporočilo, ki ga boste podprli, slišali v radijskih sporočilih, videli na televiziji in še in še. Otrokom boste naredili veliko veselja z novimi nalepkami o živalih, ki jih bo narisala priljubljena Lila Prap. In otroci bodo opozarjali starše-voznike, naj bodo pozorni na živali na cesti. Živali niso krive. Živali samo tiho umirajo na naših cestah, vsako leto več. To lahko skupaj spremenimo.

Za katero žival ste se odločili? Sporočite nam čim prej!